Proces

Vattenfall bouwt Windpark Nieuwe Hemweg direct naast het opstelterrein voor treinen, tussen de Westhavenweg en de Nieuwe Hemweg. Op deze pagina lees je alles over onze plannen.

Politieke besluitvorming – 2017 en 2018

In 2017 kreeg Vattenfall toestemming van de provincie Noord-Holland om de zes windmolens te ontwikkelen. In dat jaar verleende de provincie de omgevingsvergunning. Natuurlijk is grondig onderzoek gedaan naar slagschaduw en geluid. Ook is er een ruimtelijke onderbouwing beschikbaar. Relevante documenten vind je op deze pagina.

Inkoop – 2019

Nu de provincie heeft besloten dat Vattenfall de zes windmolens mogen bouwen, gaan we verder met de voorbereidingen. Afgelopen zomer namen we het investeringsbesluit en startten we de aanbestedingsprocedure. Aannemer Van Hattum en Blankevoort gaat het windpark aanleggen. Fabrikant Vestas levert de windmolens en bouwt ze op.

Fundering en levering windmolens – begin 2020

Nu de contracten gesloten zijn, kan Vattenfall starten met voorbereidende werkzaamheden. Begin januari starten we met het bouwterrein. We kappen hiervoor een aantal bomen zodat we de funderingen kunnen aanleggen en kraanopstelplaatsen kunnen installeren. Natuurlijk plaatsen we later weer een aantal bomen terug.

Aanleg windpark – november 2020

In het najaar van 2020 gaat Vattenfall aan de slag met het plaatsen van de windmolens. Met groot transport worden de windmolenonderdelen aangevoerd.

Windpark operationeel – 2021

Op 7 juli 2021 openden Vattenfall, NS en ProRail samen Windpark Nieuwe Hemweg. Het windpark is nu operationeel.Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Tot 2019 heetten we Nuon. Inmiddels is onze naam Vattenfall, net zoals ons moederbedrijf. In Nederland, Zweden, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot Brittannië, Frankrijk en Noorwegen werken we met 20.000 collega’s aan een duidelijk doel: een fossielvrij leven binnen één generatie realiseren.