Over het windpark

Vattenfall bouwt een windpark aan de Nieuwe Hemweg in Amsterdam. De groei van duurzame energiebronnen, zoals wind, vormt een belangrijk onderdeel van onze ambitie: fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom bouwen we dit windpark, dat bestaat uit zes windmolens.

Windpark Nieuwe Hemweg komt direct naast het opstelterrein voor treinen tussen de Westhavenweg en de Nieuwe Hemweg. Bekijk de locatie op de kaart onderaan deze pagina.

Bijzondere samenwerking tussen NS, ProRail, het Havenbedrijf en Vattenfall

Windpark Nieuwe Hemweg kenmerkt zich door de unieke locatie. Bijzonder is de samenwerking tussen NS, ProRail en Vattenfall. NS blijft eigenaar van de grond waarop onze nieuwe funderingen en de kraanopstelplaatsen komen. Vattenfall bouwt een windpark op dit terrein. De grond daaromheen verkoopt NS aan ProRail, die het opstelterrein voor treinen beheert en gaat uitbreiden. De locatie is bijzonder, want voor het eerst in Nederland bouwt Vattenfall een windpark direct naast een opstelterrein voor treinen.

Oude windmolens verwijderd

Op de locatie van het nieuwe windpark stonden acht oude windmolens. De eigenaren, Vattenfall en onze partner Wind Groep Holland, hebben de windmolens en funderingen al verwijderd. Ook hebben we vier oude windmolens verwijderd uit het IJsselmeer, in de buurt van Medemblik. In totaal hebben we dus twaalf windmolens weggehaald. Dit sluit aan bij het beleid van de provincie Noord-Holland: twee windmolens in de provincie verwijderen om één nieuwe te plaatsen.

Windmolens vervangen

Naast Windpark Nieuwe Hemweg wordt er nog een aantal windmolens vervangen in Westpoort, het havengebied van Amsterdam. Informatie daarover vind je op de website van de provincie Noord-Holland.

Kerncijfers

6

windmolens

150

meter tiphoogte

2020

start van de bouw

13,2 MW

verwacht vermogen

10.000

productie gelijk aan verbruik ... Nederlandse huishoudens

2021

eerste stroomVolg Vattenfall

Over Vattenfall

Tot 2019 heetten we Nuon. Inmiddels is onze naam Vattenfall, net zoals ons moederbedrijf. In Nederland, Zweden, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot Brittannië, Frankrijk en Noorwegen werken we met 20.000 collega’s aan een duidelijk doel: een fossielvrij leven binnen één generatie realiseren.