Nieuws

Windpark Nieuwe Hemweg geopend

Vattenfall, NS en ProRail hebben samen windpark Nieuwe Hemweg geopend. Afgelopen maanden bouwde Vattenfall zes windturbines op het terrein van NS in de Amsterdamse haven. Ze vervangen twaalf oudere exemplaren uit de provincie Noord-Holland. 

De afgelopen maanden zijn zes grote windmolens geplaatst op de grond van NS nabij station Amsterdam Sloterdijk op windpark Nieuwe Hemweg. Een locatie met vele uitdagingen omdat de grond schaars is in dit gebied en er al een opstelterrein voor treinen stond gepland voor ProRail. Desondanks is het de partijen NS, ProRail, Vattenfall en het Havenbedrijf na intensief overleg gelukt om de zes nieuwe windmolens te combineren met het opstelterrein. Een bijzondere samenwerking, want het is de eerste keer dat Vattenfall in Nederland een windpark direct naast een opstelterrein voor treinen bouwt. 

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland: ““Het is zonder meer uitdagend om te werken in een omgeving die zo intensief wordt gebruikt als Sloterdijk. Dat windpark Nieuwe Hemweg nu volgens schema wordt opgeleverd zie ik dan ook vooral als een gezamenlijk succes van alle betrokken partijen. Vattenfall wil binnen een generatie een fossielvrij leven mogelijk maken. Met windpark Nieuwe Hemweg brengen we die ambitie weer een stap dichterbij.” 

Afgelopen najaar werd begonnen met de bouw van de turbines. Die konden dankzij zacht winterweer in recordtempo worden opgebouwd. Na een uitgebreide testperiode zijn de turbines nu officieel in gebruik genomen. De stroom die de windmolens produceren gaat naar Vattenfall.

Anneke de Vries, RvB lid van NS: “Wij hebben ons samen met ProRail, Vattenfall en het Havenbedrijf hard gemaakt voor het laten slagen van dit project. De ruimte in Nederland voor duurzame energieopwekking is schaars en het inzetten van onze gronden en gebouwen is dus een win-win situatie en zetten we ook verder voort op complexe locaties. Het meewerken aan het opwekken van wind- en zonne-energie sluit naadloos aan op de strategie van NS. Wij staan voor duurzaam ondernemen en we hebben de ambitie om in 2040 een geheel fossielvrije onderneming te zijn, elk uur van de dag. Dit betekent dat we dus niet meer afhankelijk willen zijn van bijvoorbeeld gascentrales als het niet waait.” 

RvB-lid Ans Rietstra van ProRail: “Als spoorbeheerder maken wij ons hard voor duurzaamheid. Het gaat daarbij niet alleen om onze eigen projecten. Als wij een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van klimaatverandering door andere partijen zoals Vattenfall en NS te faciliteren, dan zullen we niet aarzelen. Ik ben blij dat dat is gelukt. We hebben er met zijn allen hard aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en het resultaat is prachtig. Mijn felicitaties aan Vattenfall en NS. Chapeau.”

Minder windmolens, meer groene stroom

De zes windmolens vervangen twaalf oudere exemplaren. Op de locatie van het nieuwe windpark stonden voorheen acht oude windmolens. Ook werden vier oude windmolens verwijderd uit het IJsselmeer, in de buurt van Medemblik. Dit sluit aan bij het beleid van de provincie Noord-Holland om twee windmolens in de provincie te verwijderen om één nieuwe te kunnen plaatsen.

De zes nieuwe turbines hebben samen een vermogen van 13,2 MW, bijna het dubbele van de 12 windmolens die ze vervangen. De hoeveelheid elektriciteit die daarmee wordt opgewekt komt overeen met het verbruik van tienduizend huishoudens.


Nieuwsbrief februari

We houden je op graag de hoogte van de ontwikkelingen van Windpark Nieuwe Hemweg. In deze nieuwsbrief blikken...

Eerste windturbine geplaatst

Wie regelmatig op of in de buurt van het Westelijk Havengebied komt, heeft hem misschien al zien staan:...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Tot 2019 heetten we Nuon. Inmiddels is onze naam Vattenfall, net zoals ons moederbedrijf. In Nederland, Zweden, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot Brittannië, Frankrijk en Noorwegen werken we met 20.000 collega’s aan een duidelijk doel: een fossielvrij leven binnen één generatie realiseren.